Petr Lundák - U LEDU

U ledu
Když jdete po městě a rozhlížíte se okolo sebe, nejde to přehlédnout. Samolepky na autech, čepice, trika, mikiny, vlaječky a minidresíky v oknech. Vše s velkým, červeným a okřídleným písmenem M. To je Motor. Od roku 2013, kdy i s extraligou odešel bývalý majitel klubu o dům dál, se z hokejového Motoru nejen v Českých Budějovicích stal fenomén. Nebojme se to tak nazvat.
Hokej tu zachránili bývalí hráči i ti, kterým na dlouholeté tradici záleželo. I proto se na nejstarším zimáku v České republice hraje dodnes. A lidi to baví, tedy jak kdy, ale baví. A mě to baví také, i proto jsem se v minulých i v této sezoně s objektivem začal zaměřovat nejen na dění na ledě. Na hity, na góly a na oslavy.

Snažím se proto koukat ještě dál. Na komunitu lidí okolo Motoru, na hráče samotné, na kouče, ale i na fanoušky. Na lidi, z nichž někteří berou Motor jako svou rodinu, jako náboženství. Radují se, když se vyhrává a brečí, když se prohrává. Jen doufám v jedno, že se i s foťákem dožiju koupání v kašně, až se zase Motor vrátí tam, kam bezpochyby patří. Na závěr mi promiňte, ale...

Ty vole, tohle je Motor!


- vernisáž: 
8.11.2019 od 18:30 hod

Petr Lundák 

Budějovičák jak poleno. V krajském městě se v roce 1983 narodil a žije tu dodnes. Je táta dvou dětí a manžel jedné ženy. Na jednom z učilišť se vyučil tiskařem a polygrafická studia pak ukončil maturitou v Brně. Tiskem se však nikdy neživil, od roku 2015 s nějakými drobnými přestávkami pracuje jako redaktor a poslední době i fotograf. Nyní v jihočeské MF Dnes. V zaměstnání fotí vše, od výstav hub, přes hokej až po reportáže. Jinak také píše, zejména sportovní rubriku. Focení nemá z práce dost, tak fotí i pro zábavu a občas i pro nějaký ten výdělek. Baví ho emoce, lidi a emoce lidí na ulicích. Je hrdým členem fotoklubu Vývojka, má rád staré škodovky a dobré budějovické pivo.

Někdy v roce 2008 jsem uspořádal v kině Kotva Petru Lundákovi výstavu pouličních fotografií. Od té doby udělal Petr, řečeno sportovní terminologií, neskutečný výkonnostní skok. Začal fotografovat barevně a využívat barevných kontrastů, a když k tomu přičteme jeho dobré fotografické oko, kvalitní snímky na sebe nenechaly dlouho čekat. Jeho sportovních hokejových fotografií jsem si všiml v klubu Hammond v Českých Budějovicích, tehdy vystavoval ještě černobílé, momentky ze zákulisí českobudějovického hokejového fenoménu. Slovo dalo slovo domluvili jsme se, že to zkusí v barvě a výsledkem je tato výstava. Doufáme, že se Vám bude líbit.

                                               MgA. Václav Němec, dramaturg výstav v kině Kotva

Fotogalerie

Kalendář akcí

březen
26 27 28 29 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Najeďte myší nad kalendář a zobrazí se vám akce. Kliknutím na událost zobrazíte podrobnosti.